Grad Jastrebarsko

Grad Jastrebarsko je smješten je oko tridesetak km jugozapadno od Zagreba, na nadmorskoj visini od 154 m, baš tamo gdje se živopisni zeleni brežuljci stapaju sa širokom pokupskom ravnicom. 

Jastrebarsko ima oko 6000 stanovnika, a sa širom okolicom 17 900. Status grada dobilo je 1995. godine. Jastrebarsko u svom grbu ima jastreba po kojem je dobilo i ime. Popularni i udomaćeni naziv “Jaska” stoljećima se upotrebljava kao skraćenica imena grada, a njegovi stanovnici nazivaju se “Jaskancima” i “Jaskankama”. Grad se prvi put spominje 1249. u ispravama Podgorske županije kao središte suda i trgovine, a kralj Bela IV daruje mu 1257. godine povlastice i status slobodnog kraljevskog grada.

Dvorac Erdödy , smješten u prekrasnom starom parku koji je spomenik vrtne arhitekture, najstarije je zdanje u gradu. Park je odnedavno dobio svoj novi izgled postavljanjem rasvjete uz dvije glavne šetnice čime je postao idalno mjesto za večernje romantične šetnje, dajući novi sjaj stoljetnim stablima. U sklopu perivoja nalazi se i prekrasno jezero. U gradskom muzeju Jastrebarskog posebno mjesto zauzima zbirka vezana uz dvorac i povijest grofova Erdödy koju između ostalog čini i mala zbirka fotografija, lovačkih predmeta i trofeja grofa Stjepana Erdödya.

Cistercitski samostan u Jastrebarskom, s crkvom Bl. Dj. Marije, spada u najvišu kategoriju spomeničke vrijednosti.Ovo izvanredno sakralno zdanje čuveno je po bogatom baroknom inventaru i brojnim umjetninama. Samostanska knjižnica i danas čuva vrijedne knjige i stare zemljopisne karte, a osobito su vrijedne “inkunabule” ( prvotisci, knjige tiskane prije 1500.godine).U Jastrebarskom možete posjetiti gradski muzej u kojem se čuva vrijedna kulturna baština ovog kraja. Muzej i galerija smješteni su u reprezentativno preuređenoj zgradi stare gradske vijećnice, u ul. Vladka Mačeka 1.

Plešivica, 7 km udaljena od Jastebarskog, poznata je po svojim vinogradima i vinima. Vinarstvo ima dugu tradiciju u ovom kraju. Vinorodni pejsaži, sunčane padine, visokokvalitetni vinogradi te umijeće i iskustvo vinogradara i vinara jamče odlična vina.

Plešivica je također poznata po vinskim svečanostima, popularnoj vinskoj cesti, seoskom i vikend turizmu, obilju plodova prirode, svježem zraku i dobroj domaćoj kuhinji. Informacije o ponudi na vinskoj cesti: tel. 6293-088, V. Korak

Ornitološki rezervat Crna Mlaka, 14 km jugoistočno od Jastrebarskog, očuvan je u svom gotovo izvornom obliku. Zbog jedinstvenih hidrografskih i vegetacijskih obilježja i bogatstva ptičjih vrsta predstavlja jedinstveno mjesto za razgledavanje ptica u Europi i svijetu. Orao štekavac, orao kličući, riječni galebovi, crne rode, gnjurci, čaplje, šljuke i razne vrste pataka samo su neke od mnoštva zaštićenih ptica koje se ovdje zadržavaju tijekom većeg dijela godine. 1980. godine Crna Mlaka je proglašena specijalnim ornitološkim rezervatom  i nalazi se pod posebnom zaštitom.