Grad Lepoglava

U idiličnom krajoliku, podno gore Ivanščice a kraj rijeke Bednje, smjestila se Lepoglava. Lepoglava je, na što se često zaboravlja ili se o tome malo zna, vrlo važna za hrvatsku umjetnost, kulturu, znanost, povijest i vjeru.

Pretežitim dijelom to treba zahvaliti pavlinskom redu koji u Leploglavi djeluje od 1400. do 1786. godine. Pavlini su u Lepoglavi osnovali 1503. prvu hrvatsku gimnaziju, a 1656. godine filozofski fakultet i zatim prvo hrvatsko sveučilište. Njegovali su književnost (Gašparoti, Krištolovec, Benger), leksikografiju (Belostenec), slikarstvo (Ranger), glazbu i znanost. Tu su izgrađena raskošna arhitektonska zdanja (župna crkva, samostan) s bogato oslikanim zidovima i opremom (freske, oltari, orgulje, ostali crkveni namještaj) koji su djelomično sačuvani do današnjih  dana.

Barokne crkve, koje okružuju Lepoglavu, oslikane Rangerovim freskama (Gorica, Lepoglavska Purga, Kamenica, Višnjica) čine s lepoglavskim kulturno-povijesnim kompleksom jedinstvenu cjelinu. Neveselo razdoblje, koje je u Lepoglavi započelo 1854. godine preuređenjem samostana u muški zatvor, nije nezanimljivo. Godine 1914. izgrađena je velika zgrada ("zvijezda") za irski sustav izdržavanja kazne, proglašena spomenikom kulture najviše kategorije. Kroz lepoglavski zatvor prošle su i mnoge povijesne ličnosti (Predsjednik Tuđman, kardinal Stepinac).

Mnogobrojnim manifestacijama i akcijama (osobito "Lepoglavski dani") Lepoglava se u posljednje vrijeme oslobađa tereta "kaznioničkog mjesta" i otkriva svoje pravo lice. Danas je od spomeničkog kompleksa Lepoglava u cjelosti obnovljen "gostinjac", pretežitim dijelom crkva sv. Marije, a obavljaju se pripreme za obnovu samostana.

Osobitu zanimljivost Lepoglave predstavlja čuvena "Lepoglavska čipka", koja je krajem tridesetih godina izvožena na izbirljivo europsko tržište kao modni detalj tadašnje visoke mode i nagrađivana na Svjetskim izložbama, u Parizu 1937. godine zlatnom medaljom, a 1939. godine u Berlinu brončanom medaljom a ove, 1996. godine, bila veoma zapažena u Atlanti (SAD) na Ljetnim olimpijskim igrama. Osim toga, na samom rubu Lepoglave nalazi se jedino nalazište ahata u Hrvatskoj. Lepoglava ima i vrlo zanimljivu najbližu okolicu. Na udaljenosti manjoj od 15 km nalaze se dvorci Trakošćan i Klenovnik, svjetski poznata špilja Vindija i Mačkova pećina, planinski vrhovi Ivanščice, Strahinjščice i Ravne gore te pitomi zagorski bregi, "gorice", i ljudi dobre volje.