Grad Mursko Središće

Grad Mursko Središće sjeverni je ulaz u Hrvatsku i najsjeverniji hrvatski grad, a smješten je na desnoj obali rijeke Mure po kojoj je i dobio ima. Povjesničari tvrde da je tu još u rimsko doba bilo naselje, no prvi pisani spomen mjesta datira iz popisa župa 1334. godine kao Sancti Martin in Sredische. Kasnije se mjesto spominje pod imenom Mura Zerdahely sa statusom trgovišta- oppiduma.

Razvoj grada počinje u 19. stoljeću otkrićem nafte u Peklenici (1856.) te izgradnjom željezničke pruge (1890.) Godine 1901. tu je izgrađen i prvi naftovod u ovom dijelu Europe, a počinje i iskorištavanje ugljena koje je potrajalo sve do 1972. godine.

Danas je grad poznat po tekstilnoj i građevinskoj industriji te kao prometno, kulturno i upravno središte ovog dijela Međimurja. Zbog svog položaja grad surađuje s Lendavom u Sloveniji i Lentyjem u Mađarskoj.
 
Status grada je mjesto dobilo 1997. godine, a u sastavu grada su još naselja Peklenica, Križovec, Štrukovec i Hlapičina, sve zajedno 6840 stanovnika. Grad se prostire na 25 kvadratnih kilometara površine.