Grad Našice

Našice je gradić u srcu Slavonije, krasi ga prekrasan krajolik i okolica koja nude sve od rekreacijskog turizma do arheološkog turizma i preko 700 godina stare povijesti grada.

Našice se prvi put spominju 1229. godine. U srednjovjekovnim ispravama nazivaju ih različito: Nolko, Nolche, Negke, Nexe, Nekche, Vesice i Nesice. 

Svjetovni gospodari Našica i našićkog posjeda bijahu Abe, David Lacković, Ivan Korvin, Ivan i Nikola Gorjanski, te iločki knezovi Ujlaky. U crkvenom pogledu vlasnici su templari, ivanovci i franjevci. Našice su pod Turcima od 1532. do 1687. g. Godine 1734. našički posjed kupuju grofovi Pejačević i drže ga sve do 1945. g. Obitelj Pejačević daje dva hrvatska bana. Ovaj slavonski gradić poznat je po svojim kulturno-povijesnim spomenicima ili njihovim ostacima iz srednjovjekovnoga doba. 

Spomenici 0-te kategorije
• crkva Sv. Martina s početka XIII. stoljeća u stilu kasne romanike i rane gotike (templari i ivanovci);
• knjižnica Franjevačkog samostana s 10 inkunabula 

Spomenici 1. kategorije
• crkva Sv. Antuna Padovanskog iz 1373. g.,barokozirana gotika 
• stari dvorac grofa Pejačevića iz 1811. g., kasni barok s elementima klasicizma
• novi dvorac grofa Marka Pejačevića iz 1907. g., kasni barok i klasicizam i mali dvorac po uzoru na potsdamski dvorac Sanssouci
• mauzolej i kapelica grofa Pejačevića iz 1881. g., pseudogotika Hermana Bollea, uz koje se nalazi i grob prve hrvatske skladateljice kontese Dore Pejačević

Dvorce okružuje park s vrstama autohtonog, egzotičnog drveća i grmlja. Park je zaštićeni hortikulturni spomenik s umjetnim jezerom iz 1864. g. Prema popisu iz 1991. godine Našice imaju 8.235 stanovnika. Smještene su u sjeveroistočnom dijelu Hrvatske na najistočnijem izbojku planine Krndija. Sjedište su gradskog poglavarstva. U gradu je razvijen bogat društveni i kulturni život.

Lapovac je umjetno jezero nastalo prije petnaestak godina i jedno je od najljepših mjesta za otići u prirodu ili na piknik u našičkoj okolici. Poučni park Bizik ne zaostaje za profesionalnim vrtovima. U njemu se nalazi preko 90 vrsta ptica i životinja iz Afrike (leopard), Amerike(rakuni), Australije (klokani i emui).