Grad Novi Marof

Novi Marof je gradsko središte u južnom dijelu Varaždinske županije, u Republici Hrvatskoj, smješten 18 km južno od Varaždina i 56 km sjeverno od Zagreba. Novi Marof nalazi se u kotlini koju sa jedne strane okružuje brdo Grebengrad,a s druge strane se nalaze rijeka Bednja i Kalnik. Danas naselje Novi Marof, čiji postanak seže u početak 18. stoljeća, osim gradskog središta predstavlja i gospodarski, prometni i kulturno-sportski i administrativni centar.

Jugozapadno od Varaždina na granici sjevernih obronaka Ivanščice i doline rijeke Bednje, nalazi se spomenički kompleks Bela s dvorcima Bela I i Bela II, perivojem i ostacima stare utvrde.

U samom centru Novog Marofa nalazi se nadaleko poznata i priznata bolnica za kronične bolesti - nekadašnji dvorac gorfova Erdödy, s zelenim perivojem idealnim za rekreativne šetnje.

Za ljubitelje brze i adrenalinske vožnje u mjestu Možđenec nalazi se karting staza Rauš na kojoj se već godinama održavaju brojna natjecanja, a štovaoci prirode mogu uživati u krajoliku dolina rijeka Bednje i Lonje, ribolovu, biciklizmu, šetnjama prekrasnim krajolikom, obilaska starih mlinova, u zelenom šumskom kompleksu „Paka“, pogodnom za šetnje i branje gljiva uz razgledavanja nedavno otkrivenih ostataka srednjovjekovne utvrde ili pak u svojevrsnom parku prirode „Lužec“ u Oštricama, koji obiluje jezercima i šetnicama.

Najznačajniji spomenici kulture: Grebengrad - ruševine srednjovjekovnog utvrđenog burga Grebengrada iz 13 stoljeća. Danas izletište s planinarskim domom.

· Bela - spomenički kompleks s dvorcem, perivojem i ostacima stare utvrde, gdje je sahranjen i nekadašnji vlasnik imanja znameniti pripadnik hrvatskog narodnog preporoda Metel pl. Ožegović. Danas još uvijek neobnovljen.

· Novi Marof - Kasnobarokno-klasicistički dvorac grofova Erdödy-Novomarofskih u Novom Marofu s početka 18. stoljeća, u zaštićenom perivoju površine 13,7 ha. Danas bolnica.

· Remetinec - Gotičko-barokna samostanska crkva Bl. Djevice Marije, Kraljice Sv. Krunice iz 15. stoljeća s kapelicom Sv. Antuna, spomenik nulte kategorije. crkva je danas obnovljena.

· Madžarevo - župna crkva Sv. Vida i Jurja, sagrađena 1824. godine u klasicističkom stilu.

· Oštrice - kapela Sv. Florijana i Sebastijana, barokna građevina iz 18. stoljeća.