Grad Orahovica

Orahovica je grad u Virovitičko-podravskoj županiji. Smještena je podno Krndije i Papuka. Svojim položajem, kulturno-povijesnom baštinom i očuvanom prirodom, te umjerenom klimom kao stvorena je za turizam. Smještena je na cesti (M3) Varaždin-Koprivnica-Našice-Osijek. Kroz grad prolazi rijeka Vučica.

Orahovačko proljeće - tradicionalna kulturna manifestacija i predstavlja otvorenje turističke sezone u Orahovici.

Tijekom Orahovačkog proljeća u Orahovici se održavaju razne kazališne predstave, izložbe, sportske manifestacije, smotra KUD-ova, rock koncerti i ostalo. Središnja manifestacija - Cvjetni korzo održava se prve nedjelje u 6. mjesecu.


Spomenici i znamenitosti

• Ružica grad - utvrđeni grad, prvi put spominje se kao kraljevski posjed 1357. godine. Do turske invazije mijenjao je više puta vlasnike, a 1687. godine zauzimaju ga Turci. Ta utvrda, koja je istodobno grad, dvor i tvrđava stoljećima je nadograđivana, a imala je više tornjeva, kula i bastiona, djelomično oplemenjena umjetničkim elementima stare arhitekture. Ružica grad spada među najveće srednjovjekovne utvrđene gradove u predjelima sjeverne Hrvatske. Na 374. metra nadmorske visine, njene zidine šire se na prostoru od oko 8.000 m2.
• kompleks manastira Sv. Nikole iznad mjesta Duzluk
• Orahovičko jezero - nalazi se u pondožju planine Papuk, nedaleko Ružice grada. Glavna i najposjećenija destinacija Orahovice tijekom ljetnih dana.
• Obnovljena vodenica u središtu grada (u parku)
• Lokomotiva "Ćiro" koja je nekada prolazila kroz grad Orahovicu. Sada je obnovljena i uređena.
• Stari grad - slabije poznata utvrda slična Ružici gradu - na oko 700 metara nadmorske visine (Ružica grad je na 337, a vrh Kapovac na 792 metra nadmorske visine) Stari je grad omiljena destinacija planinara i rijetkih izletnika.