Grad Pazin

Sjedište Istarske županije Pazin, grad u srednjoj Istri, smješten nad ponorom rijeke Pazinčice, a nad samom Jamom je Kaštel oko kojeg se izgradilo naselje. Pazinski je kaštel najveća i najbolje sačuvana srednjevjekovna utvrda u Istri. Kaštel je izgrađen na stijeni 130 m iznad ponora Jame, a novi dio grada nastao je u ravnici. Podno zidina kaštela, u  grotlu Pazinske jame, rijeka Pazinčica završava svoj nadzemni tok, nastavljajući podzemljem prema jugu. 

Pazin je grad duge i bogate tradicije. Bogat kulturno-povijesnom baštinom - ruševine gradine iz 13. st. castrum Pisinum. U zgradi stare pazinske gimnazije danas se nalazi Arhiv s bogatom građom iz povijesti Istre. Prometno čvorište prema unutrašnjosti i obalnim naseljima. Pazinski dvorac najveća je i najbolje očuvana srednjovjekovna tvrđava u Istri. Prvi put se spominje u pisanim dokumentima 983. Ispod zidina dvorca, u otvoru Pazinske špilje, Pazinčica potok završava svoj tok iznad zemlje, nastavljajući se pod zemljom prema jugu. Otprilike stotinu metara ispod gradske razine, podzemni tok stvara dva jezera povezana sifonom.

Pazin je zahvaljujući svom položaju u središtu Istre cestovno povezan sa svim gradovima u Istri, a upravo kroz njega prolazi i Istarski ipsilon koji ga preko tunela Učka povezuje sa Rijekom i ostatkom Hrvatske.