Grad Varaždin

U povijesnoj ogrlici srednjoeuropskih gradova Varaždin se danas  svom gostu ili namjerniku otkriva kao rijetki urbani biser - grad sklada i  prisnosti, grad koji svoj specifični urbani identitet pokazuje ne samo postojanom ljepotom  stare barokne arhitekture, nego i toplinom svojih ljupkih trgova, ulica i  parkova, a nadasve bogatstvom sačuvanih muzejskih zbirki i raznovrsnošću gastronomske  ponude.

Tako je Varaždin i do našeg vremena sačuvao neka od bitnih obilježja  hrvatskog "malog Beča", kao grad glazbe, baroka i cvijeća - ugodno odmorište svojim  posjetiteljima.

Brojne današnje kulturno-povijesne znamenitosti grada Varaždina  svjedoče o njegovoj bogatoj povjesnici duljoj od osam stoljeća.

Ime  grada Varaždina spominje se već 1181. godine, a status slobodnog kraljevskog grada odobrio je  Varaždincima, svojom poveljom iz 1209. godine, hrvatsko - ugarski kralj Andrija II.  U doba svog najvećeg procvata, krajem XVIII. stoljeća, kada su u njemu raskošno živjeli  mnogi hrvatski plemići i veleposjednici, ali i obrtnici i umjetnici, Varaždin je  bio i glavni grad trojedne Hrvatske.

Kao svojevrsni grad-muzej, ali i moderno sjedište današnje  Županije varaždinske i raskrižje putova iz Srednje Europe prema Zagrebu i Jadranskom  moru, Varaždin je privlačno i gotovo nezaobilazno turističko odrediše. Jer, u srcu  njegove starinske gradske jezgre svaki će posjetitelj moći osjetiti i duh  prohujalih stoljeća i ljepotu življenja našeg doba.  Na turističkom tržištu grad Varaždin je percipiran kao grad baroka, glazbe i cvijeća. Turistika ponuda temeljana na očuvanim tradicijskim vrijednostima: barokna jezgra,  muzejima i zbirkama, varaždinsko groblje i parkovi i Varaždinske barokne večeri.