Općina Baška

Baška se nalazi na krajnjem jugoistoku otoka Krka (75 km od Rijeke) u pitomoj dolini, okružena vinogradima, maslinicima, brnistrom, sa slikovitom pozadinom krševite planine Velebita i otočića Prvića, koji kao da štite sa svih strana, smještena u atraktivnoj uvali sa prirodnom šljunčanom plažom dugom 1800 m. Položaj Baške omogućio je mjestu neprekidni razvoj i prosperitet.

Blaga klima, kristalno more, pješčana plaža, pješačke staze, slikoviti stari grad, gastronomija, sportski sadržaji ostaju u dugotrajnom sjećanju. Baška je poznato turističko mjesto, sa stogodišnjom turističkom tradicijom. Obilježlja mediteranske klime ovog područja : ugodna proljeća, topla ljeta, blage jeseni i vjetrovite zime.

Upoznajte Bašku kroz brojne znamenite lokacije i građevine koje čuvaju njenu povijest i tradiciju. 

• Srednjovjekovni kaštel sa crkvicom sv. Ivana. Spaljen u sukobu Ugarske i Venecije 1380. Prva zgrada uz more u XVI. st. 
• Župna crkva sv. Trojice (poč. XVIII. st) sa slikama Marka Marciala "Gospa sa svecima i anđelima" i Giacoma Palme "Zadnja večera" .
• svetište Majke božje Goričke
• kapela sv. Marka na rimskim mozaicima  i nekropola iz I. st. više kapela
• utvrđenje Korinthia između Vele i Male Luke

Crkva sv. Lucije jedna je od najpoznatijih crkava otoka Krka, ali i jedna od najvažnijih za hrvatsku povijest. Poznata je kao nalazište Bašćanske ploče čija se replika i danas nalazi u toj crkvi. Glagoljica, kao zaštitni znak Baške i veliki dio bašćanske povijesti, vrlo je važna za kulturnu promociju Baške. Danas je Baška u povijesnom kontekstu najpoznatija kao nalazište jednog od bitnih simbola hrvatske povijesti i kulture – Bašćanske ploče. Taj starohrvatski spomenik važan je izvor u razvoju hrvatske glagoljice, a posebno je važan kao dokument u kojem se prvi put spominje vladarevo ime na narodnom jeziku.