Općina Blato

U sredini zapadnog dijela otoka Korčule smješteno je mjesto Blato. Prirodne uvale Blata su Prižba i Gršćica na južnoj te Prigradica na sjevernoj strani otoka. 

Povijesni gradić, privredni i kulturni centar. Sklop stare jezgre sa stolnom crkvom (riznica, lođa, zvonik). 

Stoljetna narodna viteška igra "Kumpanjija", dalmatinske klape, sportski tereni, gimnastička dvorana sa automatskom kuglanom, stolnim tenisom, šah salom i teretanom. 

Poznata blatska vina, prirodne rakije i maslinovo ulje su proizvodi vinarije i uljare "Blato" koje preporučamo našim gostima. Mačevalački ples Kumpanjija ili “ples od boja“ prenosi tradiciju narodne vojske koja je u svakom trenutku mogla stupiti u obranu otoka. Zato su se mještani udruživali u narodnu vojsku koja je branila mjesto od napada osvajača. Bubnjar je bubnjajući obilazio mjesto s nagovještajem opasnosti i pozivao na okupljanje, a nakon svake borbe s neprijateljem igrao se viteški ples. 

Izvanredni klimatski uvjeti - 300 sunčanih dana u godini, i dobre saobraćajne veze - zračne luke Dubrovnik i Split, trajektima preko Vela Luke i Korčule, direktnim autobusnim vezama s Dubrovnikom i pružaju idealne mogućnosti za dolazak i boravak tokom čitave godine u hotelima "Lipa" u Blatu, "Alfir" u Prižbi, turističkom naselju "Prišćapac" u Prižbi. Najljepši se pogled na mjesto i okolicu pruža s ceste koja iz mjesta vodi na južnu obalu, do mora, gdje se može naći kvalitetan smještaj. Tu su slikovite uvale Grščica i Prižba, te Karbuni i Potirna.