Općina Kutjevo

Kutjevo, mali gradić u Slavoniji sjeveroistočno od Požege. Smješteno je podno brda Krndija. Kutjevo, 1993. godine, ponovo postaje jedinica lokalne samouprave i središte općine koja obuhvaća 17 naselja s blizu 7.500 stanovnika. Značajno je upravno, poljoprivredno, poduzetničko, obrazovno i kulturno središte. 

Poznato vinogradarsko središte podno gore Krndije ima vrijednu spomeničnu baštinu. Tu je i park, zaštićen kao hortikulturni spomenik. Glasoviti kutjevački vinski podrum posjeduje arhivska vina. Neposredno uz kompleks podruma i vinarije nalazi se i lijepi dvorac, podzemnim prolazom povezan s vinarijom. Dvorac Kutjevo sagrađen je kao isusovačka rezidencija od 1721. do 1735. godine i smatra se jednom najznačajnjih baroknih građevina u Požeško-slavonskoj županiji. 

Kutjevo je jedan od rijetkih gradova koji je po kraljici vina - graševini da ime središnjem i najljepšem gradskom trgu. Trg graševine je omiljeno mjesto turistima kada su u pitanju manifestacije i vinska događanja. 

Uzgoj rasnih konja, posebice lipicanaca, ima tradiciju još iz XIX. st. Godišnje se održavaju konjičke utrke. Njegovanje starih običaja, a posebno blagdana Male Gospe – veliko proštenje i Dan Grada Kutjeva, zatim tradicionalne priredbe folklora, "Martinje" krštenje mošta i izlet planinara, pa "Vincelovo", izložba i ocjenjivanje vina, ljepota prirodnih krajolika i bogatstvo divljači te bogata vinska i gastro ponuda dobra je osnova za posjetu.