Općina Punat

Puntarska draga: prostrana, duboko uvučena i plitka uvala, dobro zaklonište za manje brodove od svih vjetrova. Idealna za jedriličarske sportove, a njen sjeverozapadni dio posebno pogodan za jedrenje na dasci, uz optimalan vjetar i stopostotnu sigurnost. Dozvoljena brzina uplovljenja 4 čvora.

Zabranjeno glisiranje i skijanje na vodi. Sidrenje sjeverno od otočića Košljuna. Vezivanje brodica uz pristan i zidnu obalu, a manji brodovi i jahte u marini i brodogradilištu, gdje se obavljaju i svi popravci na brodskom trupu i motorima.

U Puntarskoj dragi smješten je otočić Košljun sa Franjevačkim samostanom. Iako je blizu europskog kopna, iz nje se vrlo brzo doplovljava do svih Kvarnerskih otoka i Dalmacije.


Između Punta i Stare Baške, u nizu su smještene prirodne plaže, medu najljepšima na Jadranu. Do njih se dolazi isključivo brodom.

Klima: ugodna i blaga, ljeti i zimi. Ljeti puše maestral, a zimi bura i jugo. Prosječna temperatura zraka od svibnja do listopada je 22°C, a prosječna godišnja temperatura 14,4°C. Godišnje ima 2.400 sunčanih sati, a padavina 1287 mm. Ovi podaci pokazuju da je Punat vrlo ugodno mjesto za turiste.

Povijest: prvi tragovi naseljenosti uočavaju se od pretpovjesti, preko Ilira, do Grka i Rimljana. Smatra se da naziv Punat potječe od latinske riječi pons, što znači most, jer je moguće da je postojao most koji je spajao uski morski prolaz u Puntarsku dragu s juga. Sam naziv prvi put se spominje u pisanim dokumentima 1377 g.  Danas Punat ima oko 1600 stanovnika.

Kulturno povijesni spomenici
• crkva sv. Trojice iz 1777. i baroknim križem iz sredine XVII.
• crkvica sv. Roka iz 1855.