Gastronomija

Uz standardnu internacionalnu kuhinju, koja je zastupljenja u svim restoranima i hotelima, vrlo su popularni specijaliteti s roštilja, jela pod pekom, janjetina, svinjetina i perad. Neki od specijaliteta su: Gavrilovićeva salama, dalmatinski pršut, slane srdele, ovčji sir, ljute slavonske kobasice itd. Posebna poslastica su školjke, kao i škampi, na žaru ili "na buzaru".
Na buzaru
Od ribljih jela, vrlo je ukusan brudet, a u kontinentalnoj regiji zapaprena slatkovodna riba. Od mesnih specijaliteta, ističemo dalmatinsku pašticadu, zagrebački odrezak, zagorski kotlet, puricu s mlincima i dr.

Razlike u izboru namirnica i načina priprema najočitije su ako usporedimo kontinentalne i obalne regije. Kare - gastronomija

Izbor najbiranijih jela, među kojima treba istaknuti morske školjke, ribu, više vrsta rakova, nadaleko poznate škampe, najbolju ribu, delikatesne jarebice, patke, guske i fazane, najslasnije komade srne i vepra uz plemenita vina govore da Hrvatska ima veliko gastronomsko bogatstvo.

Prvu hrvatsku kuharicu 1813. napisao je Ivan Bierling, a koja sadrži recepte za pripremanje 554 različita jela (prijevod njemačkog izvornika).