Grad Dubrovnik

Grad Dubrovnik smješten je na krajnjem jugu Republike Hrvatske. Proteže se na površini od 364,05 km², od usjeka Duboke Ljute (kod naselja Plat) na istoku i Imotice na zapadu, u duljini od oko 53 kilometra. Grad Dubrovnik obuhvaća i otočnu skupinu Elafita (Šipan, Lopud, Koločep, Olipe,Tajan i Jakljan). Na ukupnoj površini od 364,05 km² smješteno je 35 naselja, 17.840 domaćinstava, 55.638 stanovnika, uz prosječnu gustoću naseljenosti od 152 stanovnika na 1 km² (podaci prije domovinskog rata).

Zemljopisni položaj užeg dubrovačkog područja daje klimi obilježje mediteranske klime Sredozemnih obala ili čiste "etezijske klime" s blagim i vlažnim zimama, vrućim, suhim i vedrim ljetima, niskom relativnom vlagom zraka, malom naoblakom, velikim godišnjim trajanjem insolacije (oko 2.600 sunčanih sati) i oko 1.250 mm oborina prosječno godišnje.

Dnevna oscilacija (oko 4°C) djeluje povoljno na nervni sustav i ljudsko zdravlje. U zimskim mjesecima mnogo sunčanih dana. Ljetnu prosječnu temperaturu (25°C) osvježava blagi maestral - vjesnik lijepog vremena. U hladnom dijelu godine prevladavaju bura i jugo. 

Dubrovnik je grad jedinstvene političke i kulturne povijesti (Dubrovačka Republika, Gradski statut iz 1272.), svjetski poznate spomenične baštine i ljepote (upisan u UNESCO-ov registar svjetske kulturne baštine).