Krapina

Krapina- CroMapsSredišnje mjesto Hrvatskog zagorja je grad Krapina. Smješten je uz rijeku Krapinčicu naseljena od prethistorijskog doba, prvi se put spominje 1193. godine. Povijest ljudskoga roda u Krapini doseže u daleku prošlost od 120.000 do 50.000 godina o čemu nam svjedoče ostaci neandretalskog čovjeka na brdu Hušnjakovo u zapadnom dijelu Krapine.

Posjetitelju će otkriti djelomice očuvanu srednjevjekovnu utvrdu, barokni franjevački samo stan, crkve i mnoge druge znamenite stare zgrade, te posebno bogate muzeje. Redovito se održava poznati festival kajkavske kulture. 

Franjevački samostan i crkva Sv. Katarine - Osnovan 1641, a utemeljitelji su bili Ana Marija Keglević (supruga S. Erdody hrv. bana) i njen brat Franjo Keglević.

Crkveni inventar sa knjižnicom dio je vrijedne kultune baštine. U Krapini se izgrađuje nov poslovni i trgovački prostor; na tržištu postoji ponuda ne samo zanatskih već i intelektualnih usluga, marketinških i projektnih biroa, pravnih i financijskih usluga, medicinskih i zubarskih, te zanati osobnih usluga. Razlog dolaska brojnih turista u Krapinu već početkom ovog stoljeća nije samo Kneippovo lječilište, već i činjenica da je u Krapini 1895. došlo do otkrića krapinskog pračovjeka.

Trški vrh - Zavjetna barokna crkva Majke Božje Jeruzalemske (1750-1761 ). Crkva je ukrašena vrijednim freskama Antona Lerchingera, kor sa čuvenim Romerovim orguljama iz 18. stoljeća, nedavno obnovljenim. Poznato zavjetno i hodočasničko svetište.