Mahunarke

Makrobiotika - crna soja - CroMapsSoja je najviše Jin u obitelji mahunarki, bogata proteinima i uljem, treba je kuhati sa Jang povrćem da bi se stvorila ravnoteža namirnica.

Japanska crna soja

Soju operite i potopite u vodu preko noći, sa malo morske soli. Stavite je kuhati, smanjite temperaturu da se polako kuha. Skidajte i bacajte sivu pjenu koja pliva po površini. Kad se pjena više ne pojavljuje, poklopite i kuhajte još najmanje 3 sata. Pri kraju kuhanja dodajte malu količinu tamarija.

Soja s korjenjem

Pržite soju u tavi ili je ostavite potopljenu nekoliko sati u slanoj vodi, stavite kombu algu na dno posude i dodajte soju. Pirjajte lotosov korijen i mrkvu isječene na kockice i dodajte soji. Kuhajte na isti način kao i Japansku crnu soju.

Makrobiotika - tofu - CroMapsTofu s lukom i potočarkom

1 veća glavica luka isječena na kolutiće
2 pogačice tofua
1/4-1/2 struganog đumbira
1 stručak potočarke
1-2 male žličice tamarija

Isječeni luk stavite na dno tave, nalijte vodu i prokuhajte, smanjite temperaturu i nek se kuha dok luk ne bude skoro gotov (10-15 min). Narežite tofu na kocke i stavite preko luka, zatim pospite strugani đumbir. Poklopite i kuhajte 5 min. Dodajte tamari, pa gore stavite potočarku, poklopite i kuhajte 2 minute. Za promjenu možete umjesto potočarke, upotrijebiti brokule, karfiol, mrkvu, kupus ili neko drugo povrće.