img
img

Baška Voda je općina u Splitsko-dalmatinskoj županiji, smještena na središnjem dijelu hrvatske obale Jadranskoga mora, u srednjoj Dalmaciji, 48 km južno od Splita, na zapadnom dijelu Makarskog primorja, a u podnožju masiva planine Biokova. Tragovi života stari su preko tri tisuće godina. Nekad naselje težaka i ribara, trgovaca i pomoraca, Baška Voda je izrasla u suvremeno turističko mjesto sa svim sadržajima i obilježjima malog mediteranskog gradića. U podmorju je podmorsko arheološko nalazište, zaštićeno kulturno dobro, svjedočanstvo da

img

je Baška Voda jedna od rijetkih luka na južnom Jadranu s kontinuitetom korištenja od prapovijesti do kasne antike. Prva javna građevina je kasnobarokna crkvica sv. Lovre, sagrađena 1750. godine na temeljima antičke građevine. Godine 1889. gradi se crkva sv. Nikole u neoromaničkom stilu. Baška Voda se diči i dvjema značajnim muzejskim zbirkama u staroj jezgri mjesta: arheološkom zbirkom u vlasništvu Općine i iznimno bogatom i kvalitetnom malakološkom zbirkom u vlasništvu obitelji Jurišić i Akčić.

img

Nekad naselje težaka i ribara, trgovaca i pomoraca, Baška Voda je izrasla u suvremeno turističko odredište sa svim sadržajima i obilježjima malog mediteranskog gradića pogodnog za ljetovanje, kristalno čistog i toplog mora, izvrsno očuvanog okoliša. Baška Voda s mediteranskom klimom - blaga, pretežno vlažna zima i suho, vruće i sunčano ljeto.

Destinacije ►