img
Grad Biograd na moru img

Biograd, grad i luka u sjevernoj Dalmaciji, nalazi se 28 km južno od Zadra. Smješten je na malom poluotoku i kopnu. Na njegovoj sjevernoj strani je uvala Bošana a na južnoj Soline. Ispred grada su otoci Planac i Sv. Katarina (sa svjetionikom). Nekad krunidbeni grad hrvatskih kraljeva. Biograd je luka često posjećena od nautičara čije je odredište Kornatski arhipelag. Osim po svojem kulturnom i povijesnom naslijeđu, Biograd je također poznat po lijepim plažama, slikovitim uvalama i raznim smještajnim pogodnostima.

Grad Biograd na moru img

U Gradskom muzeju možete pogledati brojne artefakte i dokaze burne prošlosti Biograda. Tu se nalazi zanimljiva arheološka kolekcija s pretpovijesnim, antičkim i ranohrvatskim nalazima, brodski teret iz 16. stoljeća i brojni drugi izlošci. Glavni dio antičkog naselja bio je smješten na poluotoku grada, a sve do kraja 19.stoljeća grad su štitili bedemi s kružnim kulama. Od ostalih znamenitosti možete pogledati ostatke samostana Sv.Ivana, zatim je tu crkva Sv. Anastazije sa baroknim oltarima iz 1761 i dvije male crkvice iz

Grad Biograd na moru img

1850 - crkve Sv. Roka i Sv. Antonije. Nedaleko od Vranskog jezera, u mjestu Vrani, nalaze se ostaci grada Vrane te vrijedan i rijedak spomenik turskog graditeljstva na tlu Dalmacije - han Jusufa Maškovića iz 1644-1645.U Zavičajnom muzeju u Biogradu na Moru, pod nazivom "Teret potopljenog broda iz 16. st." nalazi se bogata zbirka raznolikoga materijala izvađenog iz broda koji je krajem 16. st. potonuo kod otočića Gnalić u Pašmanskom kanalu.

Destinacije ►