img
img

U sredini zapadnog dijela otoka Korčule smješteno je mjesto Blato. Grad je amfiteatralno izgrađen na nekoliko brežuljaka oko male središnje doline (40 km udaljene od grada Korčule ). Kroz nju prolazi dugačka avenija lipa zvana Zlinje, zajedno s gradskim javnim zgradama (nedavno izgrađene: škole, hotel, banka, trgovine, općinska zgrada, medicinski dom itd.). Postoji Gradski park koji pruža iznimnu hladovinu tijekom ljetnih mjeseci. Blato je ime dobilo po susjednom polju koje je redovito plavilo, sve do 1911. godine. Blatsko polje povremeno se isušivalo.

img

Sam grad je jedno od najstarijih naselja na Korčuli i smješteno je usred zapadnog dijela polja. Prirodne uvale Blata su Prižba i Gršćica na južnoj te Prigradica na sjevernoj strani otoka. Povijesni gradić, privredni i kulturni centar. Sklop stare jezgre sa stolnom crkvom (riznica, lođa, zvonik). Stoljetna narodna viteška igra "Kumpanija", dalmatinske klape, sportski tereni, gimnastička dvorana sa automatskom kuglanom, stolnim tenisom, šah salom i teretanom. Izvanredni klimatski uvjeti - 300 sunčanih dana u

img

godini, i dobre saobraćajne veze - zračne luke Dubrovnik i Split, trajektima preko Vela Luke i Korčule, direktnim autobusnim vezama s Dubrovnikom i pružaju idealne mogućnosti za dolazak i boravak tokom čitave godine u hotelima "Lipa" u Blatu, "Alfir" u Prižbi, turističkom naselju "Prišćapac" u Prižbi. Najljepši se pogled na mjesto i okolicu pruža s ceste koja iz mjesta vodi na južnu obalu, do mora, gdje se može naći kvalitetan smještaj.

Destinacije ►