img
img

Bol je najstarije obalno naselje na otoku Braču, u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Nalazi se s južne strane otoka Brača, podno Bolske krune i Vidove gore - najvišeg otočnog uzvišenja, i jedino je veće mjesto na toj strani otoka. Ima katamaransku vezu sa Splitom i Jelsom na Hvaru. Nekoliko se kilometara proteže uz sam morski rub, uz more koje je kristalno čisto. Bol obiluje privlačnim plažama. Zapadno od Bola, plaža Zlatni rat jedna je od najljepših prirodnih pojava Jadrana.

img

Svjetski je prepoznatljiv simbol Bola plaža Zlatni rat. Poput jezika pruža se gotovo pola kilometra u plavetnilo mora. Voda Jadranskog mora na Zlatnom ratu je bistra i pomalo hladna zbog jake struje tjesnaca u kojem se nalazi. S istočne strane Bola, na poluotoku Glavici, uzdiže se Dominikanski samostan. Muzej raspolaže bogatom arheološkom zbirkom. Uz luku je oblikovana urbana jezgra Bola. Zapadna strana mjesta izgrađena je u novije vrijeme. Na predjelima prema Zlatnom ratu smješteni su glavni bolski hoteli.

img

Bol je omiljeno odredište za izletničke brodove i nautičare, a u luci ima posebno privezište za jahte. Bol kao privlačno turističko odredište njeguje prepoznatljiv kulturni identitet i posebnosti koje oduševljavaju posjetitelje. Šire područje Bola prostor je velikog rekreacijskog kapaciteta, s jedinstvenim kulturno-povijesnim, spomeničkim i folklornim elementima.

Destinacije ►