img
img

Donja Stubica nalazi se u južnom dijelu Krapinsko-zagorske županije i prostire se na 44 km2. Smještena je u centralnom dijelu sjevernih padina Medvednice, u središtu stubičke doline. Svojim južnim dijelom obuhvaća bujne šume Parka prirode Medvednica, a na sjever prostire se prema dolini rijeke Krapine. Donja Stubica 1997. godine dobila je status grada. Prometno je povezan sa Zagrebom, i sa županijskim središtem, Krapinom. Turističke djelatnosti orijentirane su na zdravstveni, sportsko-rekreacijski i ugostiteljski turizam.

img

Na zemljištu pod nazivom Bekovo, uz Bekovu mlaku podignuta je Gupčeva hiža koja svjedoči o teškoj, ali slavnoj prošlosti i tradiciji stubičkog kraja. Živi arhiv Gupčeve lipe Hižakovec projekt je TZ Grada Donja Stubica, vlasništvo Grada Donja Stubica, koja je prepoznala vrijednost ovog projekta pod stručnim nadzorom Hrvatskog šumarskog instituta Jastrebarsko. Živi arhiv Gupčeve lipe u Hižakovcu služi u znanstvene uzgojne i turističke svrhe. Njihovim mladicama uzgajati će se u Hrvatskom šumarskom institutu školovane sadnice za buduće

img

drvorede aleje ali i pojedinačna stabla Gupčevih lipa diljem Hrvatskog zagorja i šire. Manifestacija bitka kod Stubice se održava u dva vikenda u veljači, prateći događanja vezana uz Gupčevo puntanje seljaka i inscenaciju završne bitke uz sudjelovanje preko 100 statista i 150 članova udruga partnera u realizaciji programa.

Destinacije ►