img
img

Dugo Selo je udaljeno od središta Zagreba 23 km. Nalazi se na željezničkom raskrižju prema Posavini i Podravini i na cesti prema Bjelovaru i Koprivnici. Na području Dugog Sela nalazio se već u 13. stoljeću posjed templara, a u 16. stoljeću naselje se spominje pod nazivom Sela. Župna crkva sv. Martina u mjestu podignuta je 1900. prema nacrtima Hermanna Bolléa. U darovnoj povelji kralja Andrije II. iz 1209. godine

img

prvi se puta spominje Terram sancti Martini (Zemlja sv. Martina), koju je kralj dodijelio crkvenom redu božjacima (templarima). Još u tim davnim povijesnim listinama govori se o posjedu i crkvi sv. Martina, smještenoj na današnjem 205 m visokom Martin bregu, vinogradarskom središtu ovoga kraja, ispred koje je postavljena skulptura sv. Martina izrađena u drvu, simbol zaštitnika župe, vinograda i vinogradara.

img

Na brežuljku iznad Dugog Sela, u vinorodnom kraju, popularno je izletište Martin Breg s restauracijom i diskoklubom, a u naselju Božjakovina nalazi se dvorac Draškovića s parkom s početka XIX. st. hortikulturni spomenik. Vinogradarska tradicija ovog kraja rezultirala je turističkim manifestacijama vezanim uz vino, kao što su Vincekovo na Martin Bregu – obilježavanje početka radova u vinogradima, te Martinje, proslava „krštenja“ vina.

Destinacije ►