img
img

Đurđevac, grad u Podravini, 25 km jugoistočno od Koprivnice. Osobitost gradića je očuvani stari grad, unutar kojega je smještena galerija umjetnina, s pivnicom i restoranom u rustikalnom stilu. Stari grad Đurđevac je dao izgraditi pečuški biskup Sigismund Ernušt najvjerojatnije oko 1488. godine. Grad, odnosno utvrda, sagrađen je na uzvisini usred močvare sjevernije od tadašnjeg mjesta Đurđevca (Sv. Jurja) zbog prijeteće turske opasnosti i stalnih sukoba među velikašima.
Župna crkva sv. Jurja, po kojoj je Đurđevac dobio ime, i istoimeni trg dominiraju središtem grada.

img

Na istočnom izlazu iz grada nalazi se posebno zaštićen objekt prirode - specijalni botanički rezervat Đurđevački pjesci, popularno nazvan Podravskom Saharom. To je zaštićeno botaničko područje, osebujnog staništa s velikim brojem endemičkih vrsta, jedinstvene flore i faune, te vidljivim oblicima pješčanih dina, odnosno ostatcima "hrvatske Sahare". Površinom zauzima oko 20 hektara i dio toga je 1963. godine proglašeno posebnim geografsko-botaničkim rezervatom kao lako prepoznatljivim i jedinstvenim staništem u Hrvatskoj, a s namjerom očuvanja osebujnosti vegetacije, gdje su se u uvjetima života na pijesku mogle razviti i

img

prilagoditi samo određene biljne vrste; među ostalima i preko 300 vrsta leptira. Uz endemske vrste su vidljivi i ostatci pješčanih dina. Na ostatcima pustinje se nalazi đurđevačka gradska četvrt koja je po toj pustinji dobila ime.
Današnji je Đurđevac zanimljiv spoj ruralne i urbane kulture, napose graditeljstva. Gradom dominira nizinska utvrda, nekadašnji Wasserburg, poznat kao Stari Grad. Grad i okolna naselja obiluju zanimljivim turističkim destinacijama, kao i zanimljivim manifestacijama od kojih je najatraktivnija Picokijada.

Destinacije ►