img
img

Grad Ivanec nalazi se u zapadnom dijelu Varaždinske županije i zauzima južni dio mikroregije nazvane Gornjim porječjem rijeke Bednje. Rasprostire se sjevernim padinama središnjeg dijela Ivanščice, pripadajućim pribrežjem i dijelom doline rijeke Bednje. Duga povijest naselja i zeleni bregi s brojnim vinogradima čine turističku osnovu. Naselje Ivanec s okolicom, osobito planinom Ivančicom (1060 m) smatra se vrlo privlačnim prostorom. Atraktivnosti turističke destinacije Ivanca pridonosi i turistička atraktivnost kako njene bliže tako i dalje okolice. Masiv Ivančice je atraktivan na cijelom

img

svojem području, a ne samo na području koji pripada gradu Ivancu. Od kulturne baštine treba izdvojiti spomeničku cjelinu povijesnog središta Ivanca, koju čine župna crkva Sv. Marije Magdalene i župni dvor, s pripadajućim prostorom na kojem se nalaze temelji Starog grada Ivanca. Kapelica Sv. Duha iznad Prigorca dominira cijelim krajem. Jednobrodna je gotička građevina sagrađena krajem 14. stoljeća. Na udaljenosti manjoj od 10 km nalazi se spomenički kompleks Lepoglava, dvorac Klenovnik i dvorac Maruševec, a nešto dalje dvorci Bela I i Bela II.

img

Ivančica svojom zanimljivošću privlači brojne planinare. Svojim bogatim reljefom, prostorom koji odlikuju guste šume i najvišim vrhom sjeverne Hrvatske, Ivančica je pogodna za ugodno i rekreativno planinarenje. Od športskih objekata u Ivancu turistički su najznačajnije markirane planinarske staze, koje pripadaju sustavu markiranih planinarskih staza na masivu Ivančice u trajanju 50 sati hoda i preko njega Zagorskom planinarskom putu koje povezuje sve planine Hrvatskog zagorja. Iznad Prigorca nalazi se uređeno skijalište „Jarki“ s stazom dugačkom 500 metara i vučnicom.

Destinacije ►