img
img

Koprivnica, sjedište Koprivničko-križevačke županije, grad u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, udaljen 20 km od mađarske granice, smješten u zelenom krajoliku, zanimljive turističke okolice, bilo zbog ribolova na rijeci Dravi, bilo zbog lova u ravnicama i šumovitim bregovima Bilogore, bilo zbog kulturno-povijesnih spomenika i ruševina srednjovjekovnih utvrđenih gradova. Kroz grad prolazi istoimeni potok po kome je Koprivnica i dobila ime. Središte grada nastalo je na mjestu nekadašnje koprivničke tvrđave. Tvrđava četverokutna oblika s ugaonim bastionima, građena je u 16. stoljeću zbog turske opasnosti, a

img

radove je vodio znameniti arhitekt Domenico Allio. Od nje su danas očuvani su samo ostaci, dva revelina i jedan bastion. Središnji je dio utvrde u 19. stoljeću zamijenio prostrani park s paviljonom u sredini. U Muzeju grada Koprivnice koji je osnovan 1951. čuvaju se predmeti arheološke, kulturno-povijesne, umjetničke i etnografske vrijednosti. Od 1977.g. u sastavu muzeja djeluje Galerija Koprivnica. Koprivnica i okolica obiluju povijesnim, kulturnim, gospodarskim vrijednostima i potencijalima, a sve to u prekrasnom prirodnom okruženju zdravih šuma, livada i oranica.

img

Pitomi brežuljci bogati vinogradima i voćnjacima, a posebno najčišća europska rijeka Drava sa svojim pritocima i jezerima, kriju u svom okruženju naselja koja njeguju vrlo interesantne pučke običaje. Veliko kulturno naslijeđe i snažno gospodarstvo omogućuju razvoj turizma. Ribolov je moguć i na jezerima Šoderica, Jegeniš, Vidak, a lov u okolici Koprivnice - u nizinama i na podnožju Kalnika i Bilogore. Poznata lovišta su Peski i Repaš. U brojnim restauracijama u gradu i okolici nude se izvanredna poznata podravska tradicionalna jela.

Destinacije ►