img
img

Grad Korčula je turističko, gospodarsko i kulturno središte otoka Korčule. Jedan je od najbolje očuvanih srednjovjekovnih gradova Sredozemlja. Smješten na najprometnijoj točki otoka, na crti trgovačkih morskih putova oduvijek je privlačio putnike i naseljenike. Antički pisci spominju ga kao kameni grad Korkyra Melania (kameni ornament od cilega svita, famoza Korčula) koji su osnovali grčki kolonisti s Knidosa. Nakon Grka, Ilira i Rimljana u IX. st. u Korčulu dolaze Hrvati, koji su danas ostali jedino pučanstvo grada i otoka. 1214. god. usvojen je statut, jedan od najstarijih pravnih spisa u ovom dijelu Europe. U istom stoljeću rodio se u Korčuli čuveni svjetski istraživač Marko Polo, a u Korčuli još postoji njegova rodna kuća. Korčulani su bili i ostali poznati pomorci, brodograditelji, graditelji, klesari i umjetnici.

img

Uz ostatke romaničkog stila u korčulanskoj arhitekturi dominira cvjetna gotika i renesansa kojima je završena gradnja. U Korčuli posjetitelji mogu vidjeti vrijedne spomenike i muzejske zbirke i sakralne građevine: Gradski muzej, biskupski dvor s Opatskom riznicom, Zbirku ikona u bratovštini Svih svetih, slikarske galerije, stare crkve koje čuvaju umjetnine od neprocjenjive vrijednosti. Prizori: stare gradske jezgre, vječno zelenilo, bijele jahte na modrom moru oduševit će posjetitelja koji tako trajno čuvaju u srcu dojmove o gradu Korčuli. Kameni grad Korkyra Melania (kameni ornament od cilega svita, famoza Korčula) koji su osnovali grčki kolonisti s Knidosa. Nakon Grka, Ilira i Rimljana u IX. st. u Korčulu dolaze Hrvati, koji su danas ostali jedino pučanstvo grada i otoka.

img

1214. god. usvojen je statut, jedan od najstarijih pravnih spisa u ovom dijelu Europe. U istom stoljeću rodio se u Korčuli čuveni svjetski istraživač Marko Polo, a u Korčuli još postoji njegova rodna kuća. Korčulani su bili i ostali poznati pomorci, brodograditelji, graditelji, klesari i umjetnici. Uz ostatke romaničkog stila u korčulanskoj arhitekturi dominira cvjetna gotika i renesansa kojima je završena gradnja. U Korčuli posjetitelji mogu vidjeti vrijedne spomenike i muzejske zbirke i sakralne građevine: Gradski muzej, biskupski dvor s Opatskom riznicom, Zbirku ikona u bratovštini Svih svetih, slikarske galerije, stare crkve koje čuvaju umjetnine od neprocjenjive vrijednosti.

Destinacije ►