img
img

Na jugozapadnom dijelu otoka Krka, od svih mediteranskih otoka najbližeg Europi, nalazi se grad Krk - presjajni grad krčana kako ga spominje jedan ovdje pronađeni rimski natpis. U Krk se dolazi jednostavno: otok je sa kopnom povezan mostom, međunarodna zračna luka nalazi se na otoku a dobra je i trajektna povezanost sa susjednim otocima Cresom, Lošinjom i Rabom. Priroda je otoku i njegovom kulturno gospodarskom središtu - gradu Krku podarila blagu mediteransku klimu, obalu koja u sjenama crnika skriva slikovite šljunčane plaže i krajolike koji nadahnjuju.

img

Grad Krk sačuvao je svoj izgled i karakter tijekom više od dva tisućljeća. Čitavo to vrijeme život unutar zidina odvija se na istim trgovima i ulicama, kraj istih zgrada, u crkvama i kapelama, na biskupskom dvoru. Cijeli je ovaj grad spomenik životu, kulturi, postojanosti i ljubavi za kamen, more, zemlju. Trajna je ljepota uskih uličica, na dovratcima još ponosno stoje grbovi nekadašnjih velikaša, anđeo sa jedinstvenog zvonika krčke katedrale i danas ribarima i pomorcima pokazuje smjer vjetrova. Ovaj jedinstveni mediteranski gradić inspirira svojom

img

samozatajnom poviješću i jednostavnim ali izuzetno vrijednim ostacima te prošlosti. Bogatstvo grada je i njegovo okruženje, otočić Košljun u puntarskoj dragi sa svojom etnografskom i sakralnom zbirkom, otočić Plavnik sa nedirnutim plažama i mirisom brnistre, mirna i slikovita sela na zapadnoj obali otoka. Biti gostom ovog grada, znači biti gostom cijelog jednog otoka i svih njegovih ljepota kao i ljepota susjednih otoka i obale.

Destinacije ►