img
img

Makarska je priobalni grad u Splitsko-dalmatinskoj županiji, smješten podno planine Biokovo. Središte je Makarskog primorja, poznato pod imenom, Makarska rivijera, mikroregije koja se proteže od Brela na zapadu do Gradca na istoku. Grad od unutrašnjosti dijeli planina Biokovo (najveći vrh Sv. Jure, 1762m), a sa srednjodalmatinskim otocima Bračem i Hvarom, povezuje Jadransko more koje je upravo na području Makarskog primorja podarilo neke od najljepših hrvatskih plaža. Sastoji se od stare jezgre mediteranskog tipa i novijeg dijela s hotelima, restoranima, kafićima, trgovinama.

img

Svetac zaštitnik grada Makarske i makarske biskupije je sveti Klement. Područje Makarske poznato po prirodnim ljepotama, borovim šumama uz more, piješćanim uvalama i kilometar i pol dugoj plaži. Posebno su atraktivni šumoviti parkovi na poluotocima Sveti Petar i Osejava, ugodni za posjetitelje, rekreativce i ljubitelje prirode s kojih se pruža prekrasan pogled na grad, pučinu i otoke. Najbogatija zbirka školjaka na svijetu izložena je u Malakološkom muzeju utemeljenom 1963. godine, a u samostanu Sv. Marije koji datira iz 16. stoljeća smještena je bogata knjižnica. Makarska ima

img

prekrasnu 1500 m dugu plažu u borovoj šumi i niz pješčanih uvala. Svetište Vepric je vrlo lijepo uređeno: sagrađena je zgrada s kapelom i velikom dvoranom za razne duhovne susrete svećenika, redovnika i vjernika, uređena ispovjedaonica i veliki prostor ispred Špilje s oltarom na otvorenom za velika bogoslužna slavlja. Hodočasnici dolaze cijelu godinu. Mnogi iz domovine i inozemstva na putovanju za Međugorje rado svraćaju u Vepric. Svaki dan se slave svete mise i objavljuju razne pobožnosti.

Destinacije ►