img
img

Grad Našice nalazi se u srcu Slavonije, smještene u zapadnom dijelu Osječko-baranjske županije, krasi ga prekrasan krajolik i okolica koja nude sve od rekreacijskog turizma do arheološkog turizma i preko 700 godina stare povijesti grada. Našice se prvi put spominju 1229. godine. Svjetovni gospodari Našica i našićkog posjeda bijahu Abe, David Lacković, Ivan Korvin, Ivan i Nikola Gorjanski, te iločki knezovi Ujlaky. U crkvenom pogledu vlasnici su templari, ivanovci i franjevci. Našice su pod Turcima od 1532. do 1687. g.

img

Godine 1734. našički posjed kupuju grofovi Pejačević i drže ga sve do 1945. g. Obitelj Pejačević daje dva hrvatska bana. U Našicama se, gotovo jedan pokraj drugoga u velikom perivoju, nalaze dva dvorca grofova Pejačević: veliki i mali dvorac, kako su ih sami Pejačevići nazivali. Crkva sv. Antuna Padovanskog i mnoštvo drugih starina, te poznati našički Veliki park posebne su važnosti. U novije vrijeme postalo je poznato i umjetno jezero Lapovac, na kojem se održavaju brojna veslačka natjecanja. Prostor crkve sv. Antuna Padovanskog riznica je

img

vrijednih umjetničkih djela, među kojima se ističu barokne skulpture i slike, bogato oblikovan oratorij i propovjedaonica. Crkva ima sedam oltara, vrijedne barokne orgulje i dvije kripte. Početkom 20.st. crkva je oslikana freskama, a krajem stoljeća postavljeni su vitraji. Samostan je smješten uz južni zid crkve i sa svoja četiri krila oblikuje kvadrat samostanskog dvorišta. Svojom vrijednošću ističu se prostori samostanske blagavaonice i sakristije u prizemlju.

Destinacije ►