img
img

U dijelu jednog od zaljeva kojima završava kopneni dio sjeverne Dalmacije, 17 kilometara udaljen od Zadra, na malenom niskom otočiću, smjestio se povijesni grad Nin. Naseljavanje ninskog otoka i kontinuirani život Nina povijesničari datiraju još u 9. stoljeće prije Krista. Na ruševinama liburnskog grada Aenone, doseljeni Hrvati, početkom 7. stoljeća osnovali su grad Nin. Nin je tijekom svoje burne povijesti u više navrata stradavao. Nekoć slavni grad gotovo je izgubio obilježje grada. Rušitelja je kroz dugu ninsku povijest bilo puno. Ruke graditelja ipak su bile djelotvornije. Svjedoče nam o tome brojni sačuvani spomenici. Najvažniji spomenik jedinstvenog arhitektonskog stila jeste starohrvatska crkvica sv. Križa iz 9. stoljeća. Zovu je "najmanjom katedralom u Europi", a predstavlja dragulj između spomenika kulture koje možete vidjeti. Možete vidjeti i druge vrijedne spomenike: crkva sv. Ambroza (13.st), današnja župna crkva sv. Anselma (18.st), crkva sv. Nikole (12.st), prije ulaska

img

u Nin, ostaci antičkog hrama, ostaci zidina... Tek u našem stoljeću izvode se značajniji restauratorski radovi. Uz župnu crkvu smještena je nevelika ali vrlo vrijedna riznica ninskog zlata i srebra. Nin ima i vrlo vrijednu arheološku zbirku, iako se brojni vrijedni nalazi iz Nina čuvaju u Zadru, Splitu, Zagrebu, Beču i Italiji. Krenete li dalje, svega dva kilometra udaljeno od Nina, nalazi se turističko mjesto Zaton. Zaton pruža lijep pogled na Zadarske otoke. To mjesto plijeni u svojoj staroj rustičnoj jezgri dalmatinske arhitekture. Trebate pogledati slikovito dalmatinsko mjesto Vrsi. Smješteno je nedaleko Nina, sa pogledom na zaljev i otok Pag. Na putu prema Ninu smjestila su se slikovita naselja Mulo i Zukve, što su izgradnjom vikend kuća spojena u jedinstveno naselje. Krenete li dalje, pred vama je turističko mjesto Privlaka. Staro oko sedamsto godina, poznato je još po ribarenju i pjeskareniu (vađenje pijeska iz mora). Prostire se na poluotoku, a stara jezgra okrenuta je licem prema otoku Viru.

img

Turističko područje općine Nin, zapravo je oaza plitkih, dugih i pjeskovitih laguna odvojenih od izravnog prometa, daleko od industrijskih zona i većih prometnica. Sama plitkoća mora i uvučenost u kopno osigurava za 2 do 3 stupnja veću temperaturu od one na otvorenom moru, što opet stvara veći salinitet i aerosol. U neposrednoj blizini Nina je i veliko apartmansko naselje Zaton, sa prostranim autokampom. Mogućnost smještaja možete naći i u manjim privatnim autokampovima. Ugostitelji će vam ponuditi dobro poznate dalmatinske specijalitete, kao i drugu hranu koju volite. Vama koji volite zabavu na raspolaganju je najmodernija diskoteka na Jadranu, kao i mnogi drugi sadržaji vezani za sport i rekreaciju; mogućnost bavljenja sportskim ribolovom; mogućnost bavljenja lovnim turizmom.

Destinacije ►