img
img

Grad Nova Gradiška smješten je u jugozapadnom dijelu istočne Hrvatske u Brodsko-posavskoj županiji. Grad je osnovan 1748 godine za vrijeme Vojne Krajine, a naziv Nova Gradiška nosi od 1750. godine. Grad je prvo bi zamišljen u funkciji tvrdjave, ali razvija se kao trgovinski i obrtnički centar u ovom dijelu Slavonije. Nova Gradiška se naziva i Najmlađi hrvatski grad. Gradiška ima sve uvjete za razvoj turizma zahvaljujući svom smještaju i prirodnim ljepotama.

img

Grad Nova Gradiška utemeljen je 1748. godine. Nastao je i izrastao u okrilju Vojne krajine. Već 1754. godine počinje gradnja prve zidane zgrade - crkve sv. Terezije, koja po svojim graditeljskim karakteristikama pripada značajnijim spomenicima sakralnog graditeljstva kasnog baroka u Slavoniji. Staru urbanu jezgru čine: crkva sv. Terezije, stari sud i zatvor iz 18. stoljeća, te župna crkva Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije s početka 19. stoljeća.

img

Grad svojim gostima nudi i različite športske sadržaje, a ljeti osvježenje na gradskim bazenima. Zahvaljujući svom smještaju i prirodnim ljepotama, novogradiški kraj ima sve uvjete za razvoj turizma. Prometnice čine grad vrlo pristupačnim, a privlačna okolica od šumovitih padina Psunja do mirne posavske ravnice daje mogućnost za razvitak različitih oblika turizma.

Destinacije ►