img
img

Novalja je turističko središte otoka Paga. Razvila se u blagom zaljevu sjeverozapadnog dijela otoka. Povijesni korijeni Novalje sežu u daleku prošlost, o čemu svjedoče brojni arheološki nalazi od kojih su posebno vrijedni antički vodovod iz 1. stoljeća i relikvijar iz 4.stoljeća. Crkva Majke Božje od Ružarija - Nazivana i Mala crikva, nalazi se u samom središtu Novalje i u današnjoj veličini sagrađena je u 17. st. na temeljima ranokršćanske bazilike, odnosno srednjovjekovne crkve. Iznad oltara nalazi se čudotvorna slika Majke Božje koja je proplakala, a unutar crkve mogu se vidjeti ostaci podnog mozaika ranokršćanske bazilike iz 4. st. Arheološka zbirka "Stomorica" sadrži mnogo arheološke građe kao i nekoliko komada prahistorijskog nakita.

img

Gradski muzej i antički vodovod - gradski muzej u Novalji jedno od najzanimljivijih kulturnih ustanova, ponajviše što se u unutar te zgrade nalazi ulaz u podzemni vodovod iz antičkog doba izgrađen još u prvom stoljeću prije Krista. Treba napomenuti da je novaljski muzej zanimljiv za razgledavanje ponajviše što se u njemu nalaze ostaci iz doba antike, kao i niz zanimljivosti iz svijeta ufologije.

Posebnu upečatljivost daju joj njezine prekrasne pješčane i šljunčane plaže kojima je okružena. U brojnim restoranima, konobama gostima stoji na raspolaganju bogat izbor od jednostavnijih do biranih jela.

img

Zrće je najljepša i najatraktivnija plaža u Novalji, posjeduje plavu zastavu. Njezin obalni dio prostrana je šljunčana površina na kojoj u špici sezone zabavlja se više tisuća kupača. Na plaži se mogu koristiti razni sportsko rekreativni i zabavni sadržaji uz neizostavnu kvalitetnu ugostiteljsku ponudu. Pregršt zabave nude disco klubovi Aquarius, Calypso, Papaya i mnoštvo manjih kafića. Samo koji kilometar od Novalje, na vrhu Velo tusto čelo, nalazi se prirodni fenomen, megalitski otisak u kamenu poznat kao "Paški trokut". Trokut je istokračan, veličine 32x32x22 metara i ima oblik otiska glačala.

Destinacije ►