img
img

Omiš je gradić u srcu Dalmacije i nalazi se na ušću rijeke Cetine, nalazi se 21 kilometar jugoistočno od najvećeg dalmatinskog grada Splita. O bogatoj kulturnoj baštini ovog gradića govore danas brojni spomenici kulture. Takva je na primjer crkva Sv. Petra na Priku na desnoj obali rijeke Cetine koja se prvi put spominje 1074. godine, za vladanja kralja Slavca. Vrijedi spomenuti i ostatke gradskih zidova i kula na Fošalu, te srednjovjekovnu kulu Mirabella (Peovica). Tvrdava Fortica nalazi se na samom vrhu omiške Dinare. Za gusarenje to je bilo jako važno, jer se se s jednog mjesta moglo nadzirati veliko podrucje i na kopnu i na moru.

img

Naime s kule Fortice pruža se pogled na cijeli grad, kanjon rijeke Cetine na otoke Brac, Hvar i Šoltu, zatim srednja Poljica. S tvrdave Mirabele pruža se pogled na cijeli dio starog grada, Punte, Prika i Duca, ali i na cijeli bracki kanal. Župna je crkva u Omišu posvecena sv. Mihovilu. Sagradena je pocetkom XVII. Stoljeca, o cemu svjedoci natpis na latinskom na pobocnim vratima. Crkva sv. Duha podignuta je na mjestu starije goticke crkve iz 1585. zaslugom Marka Dreškovica, procelnika istoimene baštine. Crkva sv. Petra na Priku nalazi se na desnoj obali rijeke Cetine, u ispravama se prvi put spominje 1074. godine, za vladavine kralja Slavca. Crkva Sv. Jure

img

podignuta je na prapovijesnoj gradini iznad ušca rijeke Cetine. Danas je Omiš središte turističke rivijere čudesne ljepote smještene u samom srcu Jadrana i centar hrvatskog aktivnog turizma. Brojne plaže i uvale, mediteransko raslinje, bogata kulturna i gastronomska ponuda, svjež zrak i kristalno čisto more čine Omišku Rivijeru savršenim utočištem za odmor.

Destinacije ►