img
img

Prvo mjesto na otoku nakon Krčkog mosta je Omišalj. To je najbliža krčka luka ako se iz Rijeke na Krk uputite brodom, a u neposrednoj blizini nalazi se i aerodrom "Rijeka". Mala gradska jezgra smještena je na uzvisini od 85 m, na dnu živopisnog Omišaljskog zaljeva. Tri kilometra dug zaljev idealan je za pripreme sportaša te održavanje veslačkih i jedriličarskih regata te je tako već dugi niz godina domaćin tradicionalnoj Bodulskoj regati. Omišalj se spominje već u 12. st. na latinskom kao "Castri musculi", a smatra se da je dobio ime po latinskom "a musclu" što znači mjesto kod nalazišta školjaka.

img

U 15. je stoljeću knez Ivan VII podigao kulu koja je tada bila jedina kula na Krku. Omišalj je još od 11. st. važan centar pismenosti i glagoljaštva, a prvi pisani spomenici potječu iz 12. st. Najstariji kulturno-povjesni spomenik je župna crkva Uznesenja Marijina za koju se smatra da je u prvotnom obliku izgrađena još u 12. st. Pročelje s rozonom i glagoljskim natpisom sagrađeno je u 15. st. Oltar s drvenim triptihom rad je mletačkog slikara Jacobella'del Fiore iz 15. st. Najstariji sačuvani glagoljski misal iz 14. st. također potječe iz Omišlja (danas se nalazi u vatikanskoj knjižnici).

img

Uz crkvu vezana je i svetkovina koja se slavi 16. kolovoza,odnosno dan nakon blagdana Vele Gospe. U njoj plešu samo mladići i djevojke: Večer prije plesa mladići podižu na gradskom trgu tzv "bandiru" na čijem se vrhu nalazi kruna mladenke. Bandira se pričvrsti konopcima te se na konopce vežu marame, grožđe, kruške i smokve što simbolizira proslavu prvih plodova. Mogućnost rekreacije pružaju tenis tereni, mini-golf igrališta, stolovi za stolni tenis itd. Slastičarne, caffe-barovi, terase s plesnom muzikom, noćni bar i disco-club dio su večernje zabave.

Destinacije ►