img
img

Osijek - veliko političko, kulturno i izobrazbeno središte, sjedište Osječko-baranjske županije, smješten je na desnoj obali rijeke Drave, 20 km od njezina ušća u Dunav. Najveći je grad u Slavoniji, četvrti po veličini grad u Hrvatskoj. U doba Rimljana, Osijek je bio značajna strateška baza. Osječka Tvrđa s nizom građevina oko glavnog trga jedna je od najvrednijih baroknih urbanih cjelina u Hrvatskoj, a gornji grad bogat zgradama iz doba historicizma i secesije. Iako je područje Osijeka naseljavano još od prapovijesti prvo urbano naselje podigli su Rimljani. Brojni arheološki nalazi, zajedno s predmetima povijesne i umjetničke vrijednosti čuvaju se u osječkom Muzeju Slavonije osnovanom 1877. godine.

img

Osijek se sastoji iz starog grada, Tvrđe, izgrađenu početkom 18. stoljeća u baroknom stilu, zatim Gornjeg, Donjeg i Novog grada , te Retfale, Industrijske četvrti,Juga I, Juga II i Višnjevca. Za svoju veličinu grad Osijek ima puno zelenila i 17 parkova. Osijek je turističko polazište za atraktivnu baranjsku regiju (trokut između mađarske granice, Drave i Dunava) s Belim Manastirom i dobro poznatim Parkom prirode Kopačkim ritom. U novom gradskom središtu nastaju šire ulice s lijepim i reprezentativnim kućama na kojima se prepoznaju sve stilske značajke vremena gradnje. To osobito vrijedi za glavnu gradsku ulicu, danas Europsku aveniju, koja nastaje početkom 20. stoljeća.

img

S južne strane te ulice niz je velikih samostalnih građevina javnog karaktera, od trgovačke komore do suda i pošte. Nasuprot njima grade se lijepe obiteljske palače s razvijenim obilježjima historicizma i secesije. Važno je istaknuti kako su većinu ovih zgrada projektirali domaći arhitekti koji se školuju u Beču, Budimpešti i Njemačkoj i tako svoj grad najizravnije povezali sa Srednjom Europom. U međuratnom razdoblju nastaju novi dijelovi grada, a funkcionalistički stil u osječkoj arhitekturi također pokazuje visoke domete. Arhitektura je ipak samo lijepa pozornica na kojoj se odvija pravi život.

Destinacije ►