img
img

Otok Cres, drugi po veličini jadranski otok, a nalazi se na sjevernom dijelu Kvarnerskog zaljeva. Na jugu je pokretnim mostom u Osoru povezan s otokom Lošinjem, od kojeg ga dijeli uski kanal Kavuda. Cres je brdovit otok dug 66 km, širok od 2 do 12 km. Obala mu je razvedena, duga oko 248 km i obiluje lijepim šljunkovitim plažama na svom zapadnom i južnom dijelu i strmim surovim stijenama na svom istočnom i sjevernom dijelu. Najviši vrhovi otoka Gorice (648m) i Sis (638m) nude

img

prekrasan pogled na cijeli Kvarnerski zaljev. Jezero Vrana je prirodno srce otoka koje otoku daruje život. Dugo je 5.5 km, široko 1.5 km, a dno mu se nalazi 62 m ispod morske razine. Vransko jezero opskrbljuje vodom Cres i Mali Lošinj. Cres karakteriziraju veliki kontrasti između sjevernog submediteranskog dijela sa visokim i gustim šumama hrasta medunca, graba, brijesta i kestena i srednjeg i južnog mediteranskog dijela koji obiluju pašnjačkim goletima i gustom makijom.

img

Veliko bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta, sa izuzetnim brojem endemičkih vrsta predstavlja pravi izazov za zaljubljenike prirode. Otok Cres je bio naseljen već u mlađe kameno doba. Kontinuitet života na otoku predstavlja nam izuzetno bogato povijesno i kulturno naslijeđe: od niza liburnijskih gradina, ostataka antičkih gradova, ranokatoličkih crkvica razasutih po otoku, samostana crkava i ostataka gradskih bastiona venecijanskog razdoblja do spomenika današnjice.

Destinacije ►