img
img

Hvar pripada grupi srednje-dalmatinskih otoka, sjeverno od njega se nalazi otok Brač, a južno od njega se nalaze Šćedro (od kojeg ga dijeli Šćedorski kanal), Vis (više prema jugozapadu), Paklinski otoci, Korčula i poluotok Pelješac. Hvar je četvrti hrvatski otok po površini. Duljine je 72 km, a u na širem dijelu je širok 10,5 km. Najveća naselja na otoku su Hvar, Stari Grad, Jelsa i Sućuraj, koji su ujedino i četiri otočke općine koje pokrivaju područje ovog otoka. Cesta koja povezuje grad Hvar na zapadnoj i Sućuraj na istočnoj strani otoka iznosi 84 km. Otok Hvar je svojom površinom uglavnom prekriven borovom šumom što čini izuzetno ugodnu klimu i vinogradima koji proizvode i do 50 000 hektolitara vina godišnje.

img

U gradu Hvaru ako šećete od trga prema sjeveru, prolazeći pored glavnih gradskih vrata ili Porta di datallo (Vrata datuma) uspinjući se stepenicama kroz stari dio grada u kojem se nalaze palače sagrađene u 15. i 16. stoljeću, kroz male zavoje koji odaju arome mediteranskog bilja, doći ćete do hvarske utvrde Fortica ili kako je mještani zovu Španjola. Izgrađena je početkom 16. stoljeća (za vrijeme mletačke vladavine), a rekonstruirana je 1579. godine. Danas se u tvrđavi nalazi zbirka amfora i drugih eksponata iz antike i srednjeg vijeka. Osim što ćete iskusiti njegovu izvrsnu arhitekturu, doživjet ćete nezaboravan panoramski pogled na grad Hvar, okolicu i Paklene otoke. Ako posjetite Hvar, sve će vas ulice dovesti do

img

Hvarske pjace. Istočna strana trga okružena je katedralom sv. Stjepana koja je sagrađena na temeljima ranokršćanske crkve iz 6. stoljeća i koja je današnji izgled stekla u 16. i 17. stoljeću. Redovne trajektne veze s kopnom pristaju u Starom gradu i Sučurju. Brzi putnički brodovi povezuju Jelsu i Hvar sa Splitom. Osim turizma i vinogradarstva, još uvijek najjačih grana otočne ekonomije, stanovništvo se bavi uzgojem aromatičnog bilja (lavanda i ruzmarin), maslina i smokava te ribolovom. Privlačan i ljeti i zimi, sa ugodnom mediteranskom klimom, bogatom vegetacijom palmi, borova, lovora, ruzmarina i lavande te mirnih uvala i otočića.

Destinacije ►