img
img

Najjužniji nastanjeni otok lošinjskog otočja, s istoimenim ribarskim mjestom, gdje danas živi oko 100 stanovnika. Prvi hrvatski doseljenici dolaze na otok krajem 18. st iz Velog Lošinja i od tada se razvija današnje mjesto. Otok cvijeća, sa površinom 5,51 km, smješten je južno od Lošinja. Morski kanal dijeli veći otok Ilovik od otočića Sv. Petar na kojem je benediktinska opatija Sv. Petra iz XI stoljeća i groblje. Ilovački se kanal zbog svog vrlo dobrog

img

pomorsko-prometnog položaja, od davnina, koristio za sidrenje zbog čega na otocima nailazimo na tragove različitih povijesnih razdoblja. Specifičnost su i stabla eukaliptusa. Na sjeveroistočnoj je obali jedino naselje - Ilovik. Na lokalitetu Sićadrija nalaze se ruševine ranosrednjovjekovne crkve sv. Andrije. Obala je sa svih strana lako pristupačna, s mnogo pitomih uvala. Najveća uvala s pješčanom plažom je Paržine na jugoistočnoj strani otoka.

img

Ovaj cvjetni otok svake je večeri omiljeno stjecište jedriličara. Ilovik je linijskim brodom povezan sa Lošinjem, dok tijekom ljeta prema njemu dnevno kreću izleti. Na otoku se nalazi trgovina, pošta, pekarnica, slastičarnica, te više ugostiteljskih objekata. Mogućnost noćenja u privatnom smještaju.

Destinacije ►