img
img

Jedinstveni pješčani otok jadranskog arhipelaga, površine 3,75 km², bogat prirodnim posebnostima i kulturnom baštinom. Iako malen površinom njegova obala u dužini od 11,5 km nudi raznolike pjeskovite plaže - (Dragočaj, Bok) sjenovita kupališta, kristalno čisto more bogato mnogim ribljim vrstama. Danas je turizam glavna sušačka industrija, iako se još uvijek proizvodi nešto vina - osobito crno vino zvano pleskunac i suhi ruž nazvan trojiśćina. Između lipnja i rujna, nekoliko stotina turista svakodnevno posjećuje otok, preko noći ili na cjelodnevnim izletima.

img

Mjesto Susak podjeljeno je na dva karakteristična dijela, Gornje selo starije po arhitekturi sa ostacima benediktinskog samostana iz XI. st. i obnovljenom župnom crkvom Sv. Nikole, dok Donje selo, modernije i bogatije slatkom vodom, blizinom pristaništa i prvog kontakta sa pridošlicama. Sušakova kuhinja kombinira jedinstveni spoj talijanske , hrvatske , austrijske i mediteranske kuhinje. Plodovi mora - posebno riba poput srdele, skuše i škarpine - popularna je hrana zbog svoje relativne obilja. Janjetina i svinjetina kuhana na otvorenoj vatri također su popularni, ali su uglavnom

img

rezervirani za posebne prigode. Otok Susak dnevno je brodom povezan sa Malim Lošinjem, a od lipnja do rujna i Rijekom. U toku ljeta iz M. Lošinja kreću prema Susku brojni izletnički brodovi. Gostima koji žele noćiti na Susku na raspolaganju su sobe u privatnom smještaju različitih kategorija opremljenosti.

Destinacije ►