img
img

Otok Unije udaljen je od Lošinja 14 n.m., površine 17 km² i razvedenom 36,6 km dugom obalom. Sjeverno od Unija se nalazi otok Zeča, sjeveroistočno i istočno su otoci Cres i, preko Unijskog kanala, Lošinj, a južno se nalazi otok Susak. Na zapadu je otvoreno more. Pučinska je obala strma. Prema jugozapadu, preko prolaza Velog Žapla, se nalaze Vele Srakane. Unije imaju veliko plodno polje, veliku površinu pod maslinicima, dok je sjeverna strana otoka obrasla šumom i makijom. Unije obiluju

img

šljunkovim plažama kao što su Bok, Drestitena, Kambunare, Zajavori, Zasmuokve i Vrulje. Čisto more, razvedena obala puna uvala i draga pogoduje modernim Robinzonima i privlači zaljubljenike morskih putovanja i još neotkrivenih krajeva. Svojim okomitim stijenama što se spuštaju u more podsjećaju na kornatski pejazaž. Jedino naselje, Unije, leže na zapadnoj obali otoka. Stanovništvo se bavi turizmom (čisto more i veliki broj plaža), maslinarstvom, ovčarstvom.

img

Mjesto Unije ima karakterističnu arhitekturu otvorenih zabata prema moru, veliku župnu crkvu Sv. Andrije iz 19. st., mjesno groblje, a u uvali Vrulje ostatke rimske vile rustike. Brojna su i podvodna nalazišta rimskih amfora. Dnevna brodska veza s Lošinjem, a tijekom ljetnih mjeseci i s Rijekom. Mogućnost smještaja u privatnim sobama, dobra ponuda u privatnim pansionima.

Destinacije ►