img
img

Pakoštane, poznato ljetovalište, nalazi se između povijesnih gradova Zadra i Šibenika, u neposrednoj blizini tri Nacionalna parka: Slapovi Krke, Kornatski otoci i Paklenica. Obližnje jezero Vrana, najveće u Hrvatskoj, pruža užitke ulova slatkovodne ribe (šarana, štuka, somova...) i degustacije ribljih specijaliteta. Pored toga jezero je vrlo zanimljivo za ljubitelje ptica. U akvatoriju Općine Pakoštane – pred obalom Pakoštana, nalazi se 5 otoka i/li otočića. Najveći je V. Školj. On u paru sa Sv.Justinom i Babuljašem značajno zaštićuje obalni prostor Pakoštana od mora iz sektora jugoistok-jugozapad. Vranski bazen je od najranijih vremena prepoznat

img

kao dragocjeni mediteranski lokalitet koji je svojim gospodarskim značenjem i ljepotom te izobiljem pitke vode oduvijek privlačio pozornost veleposjednika i njihovu želju da se tamo nastane. Arheološki ostaci na lokalitetu 'Crkvine', izvoru Pećina, te na drugim mjestima rubnog područja vranskog blata govore o nekoliko rimskih poljoprivrednih imanja 'Vile rustice'. Fragmenti rimskih natpisa ugrađeni u Maškovića Han i drugi pronađeni na trasi rimskog akvadukta potvrđuju veliku gospodarsku aktivnost Carstva na ovom području. Pakoštane nude gostima potpun i ugodan odmor:

img

plaže, turistička naselja, kampove, privatni smještaj, sportske terene, zabavu, izlete.... Turističko naselje smješteno je uz plažu u gustoj, stoljetnoj borovoj šumi, samo 10 minuta šetnjom uz more od centra Pakoštana. U Pakoštanima se svake godine organizira turnir u odbojci na pijesku. Pakoštane se smjestilo na idealnom položaju između najvećeg prirodnog jezera u Hrvatskoj – Vranskog jezera i plavog Jadrana. Živopisan krajolik je Pakoštana – razvedena obala s mnogobrojnim uvalama, plažama i otočićima tik uz samu rivu do kojih se može doplivati.

Destinacije ►