img
img

Antički grad Poreč, turističko središte na zapadnoj obali Istre koji je star gotovo dvije tisuće godina, nalazi se u luci koju od mora štiti otočić Sveti Nikola. Poreč je turističko središte poznato po prekrasnom prirodnom ambijentu, dugoj turističkoj tradiciji, te brojnim i dobro opremljenim turističkim naseljima: Plava i Zelena laguna, Brulo, Pical, Špadići. Stari je grad sačuvao raspored ulica starorimskog castruma. Glavne su ulice Dekumanus i Cardo Maximus još sačuvane u izvornom drevnom obliku. Marafor je bio rimski trg (forum) s dva hrama. Jedan od njih, podignut u 1. stoljeću, posvećen je

img

rimskom bogu Neptunu, širok je 30 m, a dug 11 m. Sačuvano je par kuća iz romaničkog razdoblja (Romanička kuća na Maraforu), kao i nekoliko divnih mletačkih gotičkih palača. Istarska sabornica, izvorno franjevačka gotička crkva iz 13. stoljeća, preuređena je u baroknom stilu u 18. stoljeću. Kompleks Eufrazijeve bazilike iz 5. stoljeća, koji je na mjestu izvorne crkve prvi put proširen u 6. stoljeću pod Bizantom i biskupom Eufrazijem, predstavlja najvažniji i najvrjedniji kulturni spomenik Poreča, a UNESCO ju je 1997. zaštitio kao spomenik svjetske baštine.

img

Spojite opuštanje na uređenim plažama uz istraživanje prirodnih i povijesnih atrakcija Poreča i okolice. Duž porečke rivijere velike su i raznovrsne mogućnosti smještaja - od hotela do apartmanskih naselja, kampova ili kućne radinosti. Cijela Poreština obiluje raznolikom ponudom autohtonih istarskih proizvoda kao prepoznatljivog odraza tradicije i kulture ovog područja. U restoranima ili seoskim domaćinstvima te na brojnim lokalnim pučkim feštama možete kušati odabrane istarske specijalitete.

Destinacije ►