img
img

Pregrada gradić smjestio se ispod Kunagore u dolini potoka Kosteljine u Hrvatskom zagorju, 8 km istočno od Desinića i 12 km zapadno od Krapine. Okružuje je gorski masivi Kunagore (520 m). Njen okoliš tvore brežuljkasti i niskobrdoviti tereni s dolinom uz potok Kosteljinu koja pripada slivu rječice Krapine. Ime Pregrada prvi puta se spominje 9. kolovoza 1334. godine u statutima Zagrebačkog Kaptola. Statute je sastavio gorički arhiđakon Ivan, a isti dan ih je proglasio biskup Ladislav Kobol.

img

Župa je sigurno mnogo starija, jer je u popisu proglašena kao prva u arhiđakonatu Zagorje, a dodijeljena je velikom pripoštu. Sjeverno od grada i doline rječice Kosteljine na Kunagori ostaci su staroga Kostelgrada. Bogato kulturno i prirodno nasljeđe temelj su i neprocjenjivo bogatstvo za razvoj turizma. Prostorne i prirodne pretpostavke omogućuju daljnji gospodarski razvoj Pregrade u proizvodnim i uslužnim djelatnostima, posebice u turizmu.

img

Pregrada ima prvu vinsku cestu u Hrvatskoj, planinarski dom na Kunagori, te veličanstvene sakralne objekte. U nedalekoj Vinagori održava se tradicionalna manifestacija koja se zbiva zadnjeg vikenda u rujnu pod nazivom "Berba grojzdja" u okviru koje se održavaju sportske priredbe, gospodarske izložbe, glazbena i ostala kulturna događanja.

Destinacije ►