img
img

Zapadno od Zagreba smjestio se gradić Samobor, udaljen od središta Zagreba 21 km. Od svih naselja u zagrebačkoj okolici Samobor ima najdulju gradsku tradiciju (početkom 13. stoljeća njegovi stanovnici su dobili pravo biranja gradskog suca i svećenika, kralj Bela IV. potvrdio je te povlastice 1242. godine). Na strmom brijegu nalaze se impozantne ruševine Staroga grada iz XIII. st. Gradska jezgra Samobora skladna je i pretežno barokna cjelina nastala u 18. i 19. stoljeću. Gradić ima muzej, te zbirke umjetnina (XV-XX.st.) obitelji Kirin, Sudnik, Dvoržak. Posebno su zanimljiva dva dvorca: kasnogotički Podolje i klasicistički Balagovi dvori.

img

Među crkvama se ističu: župna crkva (XVII.st.) s višekutnim svetištem, renesansnim portalom, baroknim zvonikom i bogatom riznicom; franjevački samostan i crkva (bogat inventar, barokne slike, riznica, knjižnica), te barokizirana gotička kapela sv. Mihajla (kovano željezo iz XVI.st.) Samobor i njegova okolica imaju brojne ugostiteljske i rekreacijske objekte, u neposrednoj blizini grada nalazi se Šmidhenovo kupalište sa sumpornim izvorima. Planinari i izletnici odlaze u neobično slikovito Samoborsko gorje na kojem ima i nekoliko planinarskih domova, a ribolovci na Breganu, Stupnicu, rječice bogate ribom.

img

Svake godine u Samoboru se održava nadaleko poznat najveseliji karneval (fašnik). U fašnicke vikende u Samoboru, njegovim uređenim ulicama i trgovima koji se ispune desecima tisuća ljudi koji uživaju u fašničkim spelancijama, velikim fašničkim povorkama i u bogatom zabavnom programu na središnjem trgu ili pod velikim šatorom. Samoborski fašnik, je jedna od tradicionalnih manifestacija koje postaju zaštitni znak Samobora, simbol njegovog identiteta, svojevrsno kulturno dobro Samobora.

Destinacije ►