img
img

Sesvete, sa okolnim ruralnim, područjem, tvori najistočniju gradsku četvrt Grada Zagreba, koja se proteže na 165 238 km² te zauzima četvrtinu prostora Grada Zagreba. Prostire se s plodnom ravnicom na jugu, prema Savi, i blagim južnim medvedničkim pristrancima, na većem, sjevernom dijelu prostora. U pisanim izvorima Sesvete se prvi put spominju kao crkveni posjed Zagrebačke

img

biskupije. Župna crkva Svih svetih, zaštićeno kulturno dobro - povijesni izvori upućuju na to da je na mjestu današnje postojala crkva još u prvoj polovici četrnaestoga stoljeća, dok je u sadašnjem obliku crkva izgrađena između 1766. – 1773. godine. Riječ je o kasnobaroknoj građevini koja spada u vrhove zagrebačke sakralne barokne arhitekture.

img

Prirodno naslijeđe, ekološki izbalansiran kraj, pruža mogućnost razvoja turizma. U okolici Sesveta zanimljivi su drvo klen u Cerju, zaštićeno kao spomenik prirode, i lokalitet Kozelin na Medvednici, jedno od najstarijih naseljenih mjesta u zagrebačkoj okolici s nalazištima iz II. tisućljeća.

Destinacije ►