img
img

Grad Sisak smješten je jugoistočno od Zagreba, na ušću rijeke Kupe u Savu, upravno i gospodarsko središte dijela Posavine i Banovine. Drevno mjesto koje potječe još iz rimskog doba, brojni arheološki nalazi iz tog doba. Arheološki nalazi pokazuju da je na području Siska, četiri stoljeća prije Krista, bio keltski grad Segestica, koji su osvojili Rimljani i utvrdili novi grad - Sisciu.

img

Dolaskom Hrvata u 7. st. Siscia je neko vrijeme sjedište Panonske Hrvatske, a za turskih osvajanja na tom se području osniva Vojna krajina pod izravnom upravom bana. Otuda i naziv Banovina. Slavnom bitkom 1593. zaustavljena su turska osvajanja prema sjeveru i zapadu, a neosvojiva utvrda, danas Stari grad, spomenik je kulture najviše

img

kategorije. Iz 17. i 18. stoljeća brojne su građevine i crkve, primjerice barokna crkva sv. Marije Magdalene kod Siska. Okolica Siska predstavlja savršen sklad krajolika baštine i idealno je mjesto za seoski i lovno-ribolovni turizam. Kultura u suglasju s bogatom poviješću čini temelj društvenog života.

Destinacije ►