img
img

Sjedište županije Split je najveći dalmatinski grad, kulturno, gospodarsko, turističko i prometno središte. Grad je kroz povijest više puta mijenjao ime, tako ga nalazimo kao Aspalathos/Spalatos (grč.), Spalatum (lat.), Spalato (tal.), Split. Razvio se oko Dioklecijanove palače, sagrađene u 3. stoljeću, najveće i najbolje očuvane kasnoantičke palače u svijetu. Dioklecijanova palača upisana je u UNESCO-ov registar spomenika svjetskog značenja 1979. godine. Palača je pravokutna građevina sa četiri velike kule na uglovima, četirima vratima na svakoj strani i po četiri manje kule na zidovima. Donji dio zidina bez ikakvih je otvora, a gornji je kat rastvoren monumentalnim trijemom na jugu i hodnicima

img

s velikim lučnim prozorima na ostalim trima stranama. Osim toga, ima mnogo izuzetnih građevina, među kojima su katedrala sv. Duje, najstarija na svijetu, katedrala sv. Dominika, kasnogotička vijećnica, nekoliko samostana, staro groblje iz 10. stoljeća i dr. Svetac zaštitnik Splita je sveti Dujam (Sveti Duje), biskup Salone, mučenik iz 304. godine, a suzaštitnici su sveti Anastazije (Staš) i blaženi Rajnerije (Arnir). Split obiluje restoranima i konobama u kojima se može uživati u dalmatinskim specijalitetima. Brojne su i plaže i kupališta u gradu i bližoj okolici, popularne Bačvice, pješčana plaža gotovo u samom središtu Splita. Grad Split nudi bogat kulturni i zabavni život, osobito ljeti.

img

Usred sezone održava se tradicionalni festival Splitsko ljeto, kada se izvode drame, opere i koncerti. U Splitu djeluje nekoliko kazališta, medu kojima svakako valja spomenuti Hrvatsko narodno kazalište, podignuto 1893., koje organizira kazališne festivale Splitsko ljeto i Maruliceve dane. U Splitu se nalaze četiri marine: ACI marina Split u sjeverozapadnom dijelu gradske luke; sportska lučica Spinut na sjevernoj obali Marjana; sportska lučica Poljud u luci Poljud; sportska lučica Zenta na južnoj obali Splita. Splitska gradska luka u središtu grada služi za putnički odnosno trajektni promet.

Destinacije ►