img
img

Sveta Nedelja gradić koji se smjestio 13 kilometara zapadno od Zagreba između Save, Okićkog i Samoborskog gorja, a prometno je otvoren prema Zagrebu, Samoboru, Jastrebarskom, Zaprešiću. Na području Svete Nedelje veličine 65 km² nalazi se 14 naselja: Bestovje, Brezje, Jagnjić Dol, Kalinovica, Kerestinec, Mala Gorica, Novaki, Orešje, Rakitje, Srebrnjak, Strmec, Svetonedeljski Breg, Sveta Nedelja i Žitarka. Prepoznatljiva je po svojoj župnoj crkvi Presvetog Trojstva, smještenoj na brežuljku u srcu naselja.

img

Građena je u baroknom stilu s vrijednim ornamentima na stropu. Po svojoj povijesnoj i umjetničkoj vrijednosti spomenik je II. kategorije. Župa Presvetog Trojstva spominje se još 1501. godine kao župa Zagrebačke županije. Kapela Sv. Roka nalazi se u neposrednoj blizini župne crkve Presvetog Trojstva i najznačajniji je objekt kulturne baštine ove župe. Spomenik je II. kategorije.Kapela se prvi put spominje 1668. godine, a današnji izgled poprima 1748. godine. Od kulturnih znamenitosti ističu se dvorac Erdödy u Kerestincu iz 16. stoljeća,

img

kapela Sv.Roka iz 17.stoljeća sa impozantnim obnovljenim oltarom sv.Roka koji pokriva cijeli zid svetišta i kapela Sv.Marije Magdalene. Područje Svete Nedelje bogato je jezerima - Strmec, Orešje, Rakitje i Kerestinec - koja su pogodna za ribolov i rekreaciju. Grad Sveta Nedelja, statusom najmlađi grad u županiji, grad je kulture, sporta, tradicije i turizma, i time predstavlja mjesto ugodnog življenja.

Destinacije ►