img
img

U povijesnoj ogrlici srednjoeuropskih gradova Varaždin se danas svom gostu ili namjerniku otkriva kao rijetki urbani biser - grad sklada i prisnosti, grad koji svoj specifični urbani identitet pokazuje ne samo postojanom ljepotom stare barokne arhitekture, nego i toplinom svojih ljupkih trgova, ulica i parkova, a nadasve bogatstvom sačuvanih muzejskih zbirki i raznovrsnošću gastronomske ponude. Tako je Varaždin i do našeg vremena sačuvao neka od bitnih obilježja hrvatskog "malog Beča", kao grad glazbe, baroka i cvijeća - ugodno odmorište svojim posjetiteljima.

img

Brojne današnje kulturno-povijesne znamenitosti grada Varaždina svjedoče o njegovoj bogatoj povjesnici duljoj od osam stoljeća. Ime grada Varaždina spominje se već 1181. godine, a status slobodnog kraljevskog grada odobrio je Varaždincima, svojom poveljom iz 1209. godine, hrvatsko - ugarski kralj Andrija II. U doba svog najvećeg procvata, krajem XVIII. stoljeća, kada su u njemu raskošno živjeli mnogi hrvatski plemići i veleposjednici, ali i obrtnici i umjetnici, Varaždin je bio i glavni grad trojedne Hrvatske.Kao svojevrsni grad-muzej, ali i moderno sjedište

img

današnje Županije varaždinske i raskrižje putova iz Srednje Europe prema Zagrebu i Jadranskom moru, Varaždin je privlačno i gotovo nezaobilazno turističko odrediše. Jer, u srcu njegove starinske gradske jezgre svaki će posjetitelj moći osjetiti i duh prohujalih stoljeća i ljepotu življenja našeg doba. Na turističkom tržištu grad Varaždin je percipiran kao grad baroka, glazbe i cvijeća. Turistika ponuda temeljana na očuvanim tradicijskim vrijednostima: barokna jezgra, muzejima i zbirkama, varaždinsko groblje i parkovi i Varaždinske barokne večeri.

Destinacije ►