img
img

Virovitica, grad u srednjem dijelu Podravine, leži na podnožju Bilogore s lijepim dvorcem A. Pejačevića koji je nastao na mjestu srušenog srednjovjekovnoga grada i danas je okružen opkopima i parkom. 1234. godine, kralj Bela IV. je dao Virovitici povlasticu slobodnog kraljevskog grada. 1242 godine opet isti kralj je dao istu povlasticu Zagrebu, poznatiju kao "zlatna bula", koja je također izdana u Virovitici. Gradski muzej Virovitica je opći muzej zavičajnog tipa s lokalnim djelokrugom koji je tematski vezan uz povijest i prošlost grada i područja bivše općine Virovitica. Muzej se nalazi u samome središtu grada u sklopu dvorca Pejačević, a osnovan je u rujnu 1953. godine.

img

Palača Pejačević primjer barokne svjetovne arhitekture i registrirani spomenik prve kategorije, predstavlja jedan od najstarijih virovitičkih kulturnih dobara u području baroknog graditeljstva. Danas je obnovljena i predstavlja jednu od najljepših građevina u ovom dijelu Hrvatske. Barokna crkva sv. Roka, datira iz 18. st., a dvorac iz 1803.g. Svojom veličinom, stilskom usklađenošću i ljepotom samostanska crkva u Virovitici sigurno je najljepša crkva u Slavoniji. U nasljeđa hrvatske povijesne baštine ubrajaju se i ruševine srednjovjekovnog Ružica grada (spomenik kulture nulte kategorije). Središte lova na nisku i visoku divljač. Središte lova na nisku i visoku divljač. Spominje se u

img

13. st. Barokna crkva sv. Roka, datira iz 18. st., a dvorac iz 1803.g. U blizini (7 km južno od Virovitice) smješteni su Virovitički ribnjaci – niz od 9 ribnjaka koji predstavljaju najveće i najbogatije ribolovne vode na virovitičkom području. Vinska cesta nalazi se na prostorima vinorodnih područja prigradskih naselja u Virovitici i to na dijelovima Bilogore gdje je vinogradarska djelatnost i proizvodnja grožđa i vina, te drugih proizvoda od grožđa i vina najintenzivnija. Od Virovitice se brzo i jednostavno dolazi i do drugih zanimljivih lokaliteta na širem području Virovitičko-podravske županije, poput Parka prirode ‘Papuk’, arboretuma u Lisičinama ili rijeke Drave.

Destinacije ►